ErkkiLatvala

Jordan Peterson ja uusmarxismi

1950-70 luvuille tultaessa huomattiin kommunistisissa maissa,että marxilainen ideologia oli ristiriidassa todellisuuden kanssa. Silloin marxilainen ajattelu muuttui,siitä vanhasta,jossa oli olemassa työväenluokka,jota porvaristo alistaa.

Enää ei ollut tärkeää raha vaan valtaapitävät. Työväenluokka ei ollut enää se sankari,joka tekee vallankumouksen,vaan kaikki vähemmistöryhmät. Koska länsimainen systeemi perustuu riistolle ja vallalle se pitää yllä rakenteita,jotka pitävät vähemmistöt sorrettuna ja hiljaisina.

Tästä ideologiasta nousi mm.marxilainen feminismi,joka ei pyri sukupuolten tasa-arvoon vaan pyrkii tuhoamaan sukupuolierot jossa ei olisi erikseen miehiä ja naisia sekä homoseksuaalinen liike ja kolonialismi,jossa tuodaan esiin vain sen huonot puolet.

Uusmarxilainen ideologia otettiin osaksi pakollista kielenkäyttöä,jossa keskustelija otetaan mukaan jota hän ei välttämättä halua. Poliittinen korrektius on ylhäältä annettu pakko,vallankäytön väline,jota voidaan käyttää hallitsemaan keskustelua,että mistä saat puhua ja mistä ei. Näin tiettyjä ongelmia ei tuoda esiin ollenkaan

Jos olet vastaan,sinut leimataan Hitleriksi,vihapuhujaksi islam ja homofoobikoksi. Hyvät tavat ja poliittinen korrektius on kaksi eri asiaa. Eli tämä porukka ei halua keskustella koska tähän filosofiaan ei kuulu keskustelu. Valtaapitäviä vastaan ei keskustella vaan hyökätään.

Totalitarismi on aina alkanut siten että estetään sananvapaus ja keskustelu. Uusmarxismi on syvällä yliopistoelämässä mutta sitä ei vain aina huomata. Tässä filosofiassa myös logiikka on vihollinen. Logiikka on vallankäytön väline.

Syytetään myös järjestelmää vaikka itse pitäisi ottaa vastuu elämästä,koska täydellistä ei tule koskaan olemaankaan.

 

Tässä radio-ohjelmassa kirjailija Joonas Konstig kertoo Jordan Petersonista. 7.30-13 min kohdalla käsitellään marxilainen filosofia. Petersoon tulee suomeen marraskuussa.

https://areena.yle.fi/1-4411701https://areena.yle.fi/1-4411701https://ar...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Ei näköjään toimi linkki. Mutta voit hakea sen hakusanoilla: Jordan Peterson pelasta meidät

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Toimiiko tämä linkki:
https://areena.yle.fi/1-4411701
?

Artikkelissa oli tuo toimiva linkki monistettu kolmeksi linkin merkkijonoon. Silloin ei toimi.

Risto Koivula

" 1950-70 luvuille tultaessa huomattiin kommunistisissa maissa, että marxilainen ideologia oli ristiriidassa todellisuuden kanssa. Silloin marxilainen ajattelu muuttui, siitä vanhasta,jossa oli olemassa työväenluokka,jota porvaristo alistaa.

Enää ei ollut tärkeää raha vaan valtaapitävät. Työväenluokka ei ollut enää se sankari, joka tekee vallankumouksen, vaan kaikki vähemmistöryhmät. Koska länsimainen systeemi perustuu riistolle ja vallalle se pitää yllä rakenteita,jotka pitävät vähemmistöt sorrettuna ja hiljaisina.

Tästä ideologiasta nousi mm.marxilainen feminismi, joka ei pyri sukupuolten tasa-arvoon vaan pyrkii tuhoamaan sukupuolierot jossa ei olisi erikseen miehiä ja naisia sekä homoseksuaalinen liike ja kolonialismi,jossa tuodaan esiin vain sen huonot puolet. "

Mistä "kommunistisesta maasta" tämä tällainen lähti liikkelle? Suomesta? USAsta?

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/02/noam-c...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/08/terve-...

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Risto Jääskeläinen nyt linkki toimii kiitos

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Marxin teoria on kaikkivoiva, koska se on oikea, sanoi V. I. Lenin.

Ja Konstig näyttää olevan samaa mieltä.

Jordanista en oo niin varma, koska mitä hän sanoo Marxista, jää epäselväksi.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Petersonin kulttuurikodissa Pohjois-Amerikassa on poliittisten liikkeiden historia ja erityisesti aatehistoria jossain määrin eri kuin täällä Suomessa, vaikka yhtäläisyyksiäkin epäilemättä on. Suomessa vasemmisto kommunisteja lukuunottamatta ei ole seurannut marxilaista perinnettä.

Vasemmisto on toki täälläkin historiallinen kehittynyt työväestön etujen vetäjästä erilaisten muidenkin heikossa asemassa olevien ryhmien yhteisrintamaksi. Historiallisesti marxilaisuus toki oli työväenliikkeen taustalla, vaikkakin se Suomessa kehittyi ainakin sosialidemokraattien piirissä melko erillään marxilaisesta ideologiasta. Työväenaatteen merkityksen vähennyttyä vasemmisto todellakin on diversifioitunut laajemmaksi.

Puhe "uusmarxilaisuudesta" on osin suorastaan irvokasta vääristelyä, sikäli että uusi vasemmisto on merkittävältä osin nimenomaisesti etääntynyt marxilaisesta luokkajaosta, luokkataistelusta ja erityisesti sosialismista. Yhdeksi keskeiseksi piirteeksi on noussut sosiaalinen oikeudenmukaisuus erilaisissa aiheissa.

Vääristelyä voisi verrata siihen, että ovatko kaikki Suomen homoavioliittoja vastustavat "uuskatolisia", ihan vain sillä perusteella, että historiallisesti homoseksuaalisuus on kielletty alkujaan roomalaiskatolisen uskonnon ideologiassa?

Väite vaikuttaakin ennemmin salaliittoteorialta, vaikka jotain historiallista aihetta toki onkin.

Ettäkö kaikki homoavioliittojen, sukupuolten tasa-arvon ja muun sellaisen kannattajat olisivat "marxisteja"? Ovatko pride-marsseille osallistuvat kokoomuslaisetkin "uusmarxilaisia"? Hoijaa. No ei. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja vähemmistöjen oikeuksien kannatus on Suomessa varsin laajaa – Kokoomuksenkin edustajista suurin osa kannatti avioliittolakia.

Joissain tieteellisissä koulukunnissa marxilaisuuden vaikutus on ehkä säilynyt selvemmin. Tieteellisten auktoriteettien vaikutus politiikkaan on kuitenkin vähintään epäsuoraa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Ettäkö kaikki homoavioliittojen, sukupuolten tasa-arvon ja muun sellaisen kannattajat olisivat "marxisteja"? Ovatko pride-marsseille osallistuvat kokoomuslaisetkin "uusmarxilaisia"?"

Yksikään noista ei kerro mitään uusmarxilaisuudesta, mutta pidemmälle vietynä noista löytyy marxilaisia piirteitä. Esim. jos et pidä transihmisiä potentiaalisina kumppaneina itsellesi, olet transfoobikko. Täsmälleen sama eri rotujen tai kansallisuuksien kanssa. Eli jos satut pitämään enemmän vaikkapa japanilaisista ja et ole niin hirveästi seksuaalisesti kiinnostunut vaikkapa afrikkalaisista, niin olet rasisti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tämä on kesän koomisin kommentti. Varmaan osaat osoittaa jonkun marxilaisen teoreetikon, joka on edes maininnut sanan "transfoobikko"? Tai ihan minkälaisen yhteiskuntateoreetikon tahansa, jonka mielestä olisi jotenkin rasistista olla seksuaalisesti kiinnostuneempi japanilaisista kuin afrikkalaisista...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #18

Kyse ei olekaan marxilaisuudesta itsestään vaan uusmarxilaisilla on omat sortajansa ja altavastaajansa. Yleisesti ottaen valkoinen heteromies on melkein aina sortaja tuossa kuviossa ja heistä saa sanoa mitä tahansa ja vastaavasti he eivät saa sanoa mitään pahaa muista ryhmistä, koska se on rasistista.

Siis sinäkin voit olla vain rasisti ja sinun mielipiteellä ei ole mitään väliä tuossa maailmassa. Sinun täytyy jokaisessa käänteessä väistää muita ryhmiä niin pitkään, kunnes sinulla ei ole enää mitään vietävää.

Alempaan...

Termi on sexual racism ja sitä on käytetty 70-luvulta lähtien.

https://melmagazine.com/sexual-racism-and-life-on-...

https://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_racism

Ettet vain ole rasisti, joka pitää joistain tietyistä roduista enemmän kuin toisista?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #20

Enpä erityisemmin välitä siitä, onko mielipiteelläni merkitystä joidenkin kalifornialaisten nuortenlehtien maailmassa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #21

Sinänsä mitään ongelmaa ei olisi, jos tuo ideologia tosiaan pysyisi vain nuorten lehdissä. Ongelma tulee siitä, että sitä sovelletaan ihan oikeassa maailmassa hyväksyttävästi.

Esim.

Joissain yliopistoissa valkoisilla ei ole asiaa tietyille kursseille. Jos vastaavaa ehdottaisi toisinpäin, se olisi kyseisten yliopistojenkin mukaan rasistista.

"Illinois college defends 'blacks-only' course offerings"
https://www.campusreform.org/?ID=7964

Täsmälleen samalla ajatuksella toimitaan myös työelämässä.

https://techcrunch.com/2017/10/13/apple-diversity-...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Eikös se ole ihan sitä itseään jaotella ihmiset etuoikeuttuihin ja epäetuoikeutettuihin? Tässä nykypäivän länsimaisessa jaossa pahantekijä on valkoinen mies, joka on kaiken ryöstänyt ja kaikkia riistänyt vuosituhansia. Vallan uusjaostahan tässä on vuositolkulla puhuttu Hesarin Saarikoskea myöten.

Kyllä siinä aika paljon samaa taitaa olla. Joskin mielestäni syvempi samankaltaisuus löytyy toki natseista myös; Että tarinassa on se kiero, ahne ja salamyhkäinen paholainen, joka pitää syöstä asemastaan ja jonka omaisuus pitää viedä. Tarvitaan vain käsi katkaisimelle ja lopullinen ratkaisu.

Stalinin Neukkulassa se johti kyvykkäiden ihmisten joukkotuhontaan, Hitlerin Saksassa juutalaisten.

Ja kyllähän kummallekin löytyi aikanaan fanittajia ympäri maailman ja kummankin valtion edesottamuksia myös apinoitiin.

Natsejahan nykyään nähdään ihan suoraan joka paikassa. Samankaltaisuuksia etsitään milloin missäkin yhteydessä, eikä kukaan tule nillittämään mistään salaliittoteorioista. Mikä siinä on niin ongelmallista, että näkee kommunisteja siellä, missä samankaltaisuuksia on?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Eikös se ole ihan sitä itseään jaotella ihmiset etuoikeuttuihin ja epäetuoikeutettuihin? Tässä nykypäivän länsimaisessa jaossa pahantekijä on valkoinen mies, joka on kaiken ryöstänyt ja kaikkia riistänyt vuosituhansia.»

Kyllähän niin historiallisesti onkin ollut, mutta ei taida tänä päivänä päteä, paitsi ehkä joissain marginaalisissa aiheissa. Toki jotkut radikaalifeministit saattavat väittää, että tilanne pätisi edelleen, mutta ei heitä nyt kannata vakavissaan ottaa, eikä nyt juuri otetakaan muuta kuin omissa pienissä porukoissaan.

    «Natsejahan nykyään nähdään ihan suoraan joka paikassa. Samankaltaisuuksia etsitään milloin missäkin yhteydessä, eikä kukaan tule nillittämään mistään salaliittoteorioista. Mikä siinä on niin ongelmallista, että näkee kommunisteja siellä, missä samankaltaisuuksia on?»

Epäilemättä näin on, että useimmiten oikeisto näkee nurkissa kommunistien ja vasemmisto natsien haamuja, ja erityisesti äärioikeisto ja äärivasemmisto. Toki sekä kommunisteja että natseja on edelleen oikeasti olemassakin.

Kuitenkaan näiden haamujen näkeminen ei välttämättä ole samanmittaisesti harhaa. Kapitalismille vastakkaiseksi äärivoimaksi syntynyt kommunismi on ollut aika huonossa suosiossa viime vuosina, vasemmistonkin keskuudessa. Suomessakaan ei kommunistisella puolueella ole ollut mitään sijaa enää vuosiin. Sen sijaan kansallismielinen etninen eristäytymispolitiikka, joka tietenkin on kansallissosialistisen ideologian tunnusmerkkejä, on Suomessakin noussut merkittävämmäksi. Epäilemättä ulkoisen paineen vuoksi, mutta yhtä kaikki, kommunismilla ei vastaavaa siementä enää vallitse.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #15

"Sen sijaan kansallismielinen etninen eristäytymispolitiikka, joka tietenkin on kansallissosialistisen ideologian tunnusmerkkejä, on Suomessakin noussut merkittävämmäksi."

Miten tämä etninen eristäytyminen käytännössä ilmenee ja miten se on tilastollisesti noussut?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #15

No siitäkään ei niin ole varmuutta, miten historiallisesti tarkkaa se on puhua "valkoisesta miehestä" jonkinlaisena yhtälaisena massana, joka nyt vaan valloittaa kaiken, vie kaiken ja valjastaa kaiken. Mutta kyllä se narratiivi vaan puskee läpi amerikkalaisesta viihdeteollisuudesta koko laidalta.

Sattumalta tässä taisi vasemmistoliiton kansanedustajalla mennä herne nenään, kun valkoihoinen miestoimittaja kehtasi arvostella naisartisteja, vaikka huomattavaa on, että siihen tuli melkoisesti soraääniä. Minusta tuo yhteen kimppuun kutoutuva ideologinen aivovammaisuus on ihan valtavirtaa ja siksi se on täysin eri asia verrattuna johonkin marginaali-ilmiöihin.

Ja paremmin sillä SKP:lla menee kuin "natsipuolueella-jota-ei-taida-olla-edes-olemassa".

Suomessa on edelleen vallassa hirmuinen klikki "entisiä kommunisteja" ja heidän perillisiään ovat nämä intersektionaaliset feministit, sosiaalisen oikeudenmukaisuudeen soturit jne. Arvaa vaan tuleeko sieltä pohjoisamerikasta vielä se etnonationalismikin tänne prikulleen samassa muodossa kuin se on siellä. Takuuvarmasti tulee. Sillä kyllähän identiteettipolitiikka on avain parempaan huomiseen!

Petersonin huoli on ymmärtääkseni juuri siinä, että identiteettipolitiikka lähtee käsistä ja koko länsi vajoaa heimoyhteiskunniksi, jossa kaikki vahtivat, ettei kukaan poikkea viiteryhmästään. Hän yrittää tarjota syrjäytyville nuorille miehille välineitä hahmottaa tätä maailmaa tuottavalla tavalla - muutenkin kuin heimoidentiteetin kautta.

Hän ei kuitenkaan tunnu käsittelevän sitä, että kyllähän tämä länsimainen kulutuspaska on täysin kestämätöntä ja on ehkä vain ajan kysymys kun aikaa ei voi enää ostaa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #17
    «Petersonin huoli on ymmärtääkseni juuri siinä, että identiteettipolitiikka lähtee käsistä ja koko länsi vajoaa heimoyhteiskunniksi, jossa kaikki vahtivat, ettei kukaan poikkea viiteryhmästään.»

Petersonin arkkivihollisella identiteettipolitiikalla on tietenkin aina kaksi puolta, me ja he, joista molemmat voivat sokeasti ajaa oma identiteettiryhmänsä etuja. Jos vastustetaan feminististä identiteettipolitiikkaa, kääntyy se aika helposti "maskulinistiseksi" identiteettipolitiikaksi, jne.

    «Hän yrittää tarjota syrjäytyville nuorille miehille välineitä hahmottaa tätä maailmaa tuottavalla tavalla - muutenkin kuin heimoidentiteetin kautta.»

Valitettavasti hän taitaa olla epäonnistunut tavoitteessaan. Petersonin virhe on siinä, että hän on hyökännyt ensisijaisesti vasemmiston politiikkaa vastaan ja siinä samassa päässyt vasemmiston kärkkäimpien vastustajien sankariksi, erityisesti alt-right-liikkeen, nationalistien ja valkoisen ylivallan kannattajien. Niiden politiikka on aivan yhtä lailla identiteettipolitiikkaa.

Vaatii mestarillisen tarkkaa hienovaraisuutta purkaa eturyhmien välistä konfliktia. Joissain tilanteissa Peterson ehkä onnistuu siinä, ehkä useammin ei, sikäli kun nimenomaisesti polarisoi keskustelua.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Tämä on vasemmistoliiton periaateohjelmasta,joka sivuaa aloittamaani aihetta.Siinä puhutaan kolmannesta vasemmistosta.
"Kolmas vasemmisto on ajatus suurten eurooppalaisten poliittisten aatteiden liberalismin ja sosialismin historiallisesta liitosta paremman maailman rakentamiseksi. Feministinen ajattelu ja ympäristötietoisuus ovat keskeisessä asemassa kolmannen vasemmiston aatemaailmassa. Kolmas vasemmisto on puoluerajat ylittävä uusi punavihreän ajattelun ja toiminnan tie"

Kun he sanovat kolmas vasemmisto on puoluerajat ylittävä. Siinä he ovat onnistuneet hyvin. Malli esimerkki on uusi avioliittolaki.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Erkkikin vois liittyä vasemmistoliittoon, jos se kerta 12 kansanedustajalla ja oppositiosta käsin hallitsee Suomen poliittista elämää. Ole voittajan puolella!

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Kun he sanovat kolmas vasemmisto on puoluerajat ylittävä. Siinä he ovat onnistuneet hyvin. Malli esimerkki on uusi avioliittolaki."

Tuossa on varmasti ajateltu esimerkiksi sinun parhaaksesi. Ole siitä iloinen!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kolmas vasemmisto on ajatus suurten eurooppalaisten poliittisten aatteiden liberalismin ja sosialismin historiallisesta liitosta paremman maailman rakentamiseksi."

Uusi Maailmanjärjestys eli Neuvostoliitto II on tämän päivän kommunistien tavoite. Hajotetaan kaikki vanhat arvot ja perinteet, lisätään anarkiaa, impivaaraan ei ole paluuta, hyvinvoinnille voi sanoa hyvästit.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

"Erkkikin vois liittyä vasemmistoliittoon, jos se kerta 12 kansanedustajalla ja oppositiosta käsin hallitsee Suomen poliittista elämää. Ole voittajan puolella!

No ensin koko viher-vasemmisto on marxilaisella linjalla,josta se on laajentunut keskusta-oikeistoon. Kiitos vain kutsusta vasemmistoliittoon,mutta kansakoulupohjalta en taitaisi sinne kelvata kun siellä näkyy olevan noita tohtorismiehiä :)

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Vihreät ovat muuten eniten kieltoja ja rangaistuksia vaatinut puolue,sen jälkeen kun ovat eduskuntaan nousseet 1983. Sopinee hyvin marxilaiseen linjaan,vaikka puhuvat suvaitsevaisuudesta.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Erkki. Pidin. , että estetään sananvapaus ja keskustelu. ...
Lisäisin; Julkinen sananvapaus ja julkinen keskustelu.
Meidän ihmisten pahin moka me tehtiin, kun me tapettiin Hänet joka oli kaiken luonut Sanallaan, meidätkin. Oma pelkomme sen meille aiheutti, että niin teimme.

Hänen paikkansa ottaneet ovat vain "kesäteatterin näyttelijöitä". Pelokkeen, (mukamas,-jumalanpelon), he luovat ja yrittävät luoda kuolemalla, vaan Jeesus sanoi: Älkää heitä pelätkö, jotka voivat tappaa ruumiin, eli kehon, eivätkä senjälkeen voi muuta tehdä, vaan pelätkää sitä, joka voi sekä kehon tappaa, että hukuttaa ihmisen helvetin tuleen. Eli saatanaa meidän tulee peljätä. Hän voi tulla vierellemme, niinkin "pyhässä" paikassa, kuin temppelin harjalla.
Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Toimituksen poiminnat